Cisco Packet Tracer Modüler Tanıtım¶
- Aşağıda verilen görseldeki gibi 1 numaralı alana tıklanarak Cisco router modülü seçilir. Tıkladıktan sonra 2 numaralı alan açılır ve buradan router modellerinden biri seçilip, çalışma alanına tıklanarak cihaz topolojiye dahil edilir.
- Görseldeki gibi 1 numaralı alana tıklanarak kablo modülü seçilir. Tıkladıktan sonra 2 numaralı alan açılır ve buradan kablo modellerinden biri seçilip, çalışma alanında ki cihazlara bağlanır. Kablolar 2 numaralı alanda sırasıyla; otomatik kablo seçimi, console kablosu, bakır düz kablo, bakır çapraz kablo, fiber kablo, telefon kablosu, coaxial kablo, seri (DCE) kablo, seri (DTE) kablo, sekizli (octal) kablo, IoT özel kablosu ve usb kablolarıdır.
- Görseldeki gibi 1 numaralı alana tıklanarak son cihazların modülü seçilir. Tıkladıktan sonra 2 numaralı alan açılır ve buradan son cihaz modellerinden biri seçilip, çalışma alanına tıklanarak cihaz topolojiye dahil edilir. Son cihazlar 2 numaralı alanda sırasıyla; pc, laptop, sunucu, meraki sunucu, yazıcı, IP telefon, VoIP cihazı, analog telefon, televizyon, tablet, akıllı telefon, kablosuz son kullanıcı cihazları, kablolu son kullanıcı cihazları ve sniffer'lardır.
- Görseldeki gibi 1 numaralı alana tıklanarak switch cihazlarının modülü seçilir.Tıkladıktan sonra 2 numaralı alan açılır ve buraadan switch modellerinden biri seçilip, çalışma alanına tıklanarak cihaz topolojiye dahil edilir.
Cihazları Çalışma Alanına Ekleme¶
- Cihazları çalışma alanına eklemek için, verilen görseldeki gibi istediğiniz cihazı seçerek çalışma alanına sürükleyip bırakınız. Böylece istediğiniz cihazı çalışma alanınıza eklemiş olursunuz.
- Bir başka yöntem ise, cihazın üstüne bir kere tıkladıktan sonra çalışma alanınızda herhangi bir boşluğa tıklayarak istediğiniz cihazı çalışma alanınıza ekleyebilirsiniz. Aşağıda ki görselden bakabilirsiniz.
- Son görünüm aşağıda verilen görseldeki gibi olacaktır.
Cihazların İlgili Arayüzleri¶
- Cihazınızı çalışma alanına ekledikten sonra üzerinde bazı işlemler yapmamız gerekmektedir. Eklediğiniz cihazlarda fiziksel donanımı, konfigürasyon arayüzlerini, yönetim ve erişim arayüzlerini içeren sekmeler bulunmaktadır. Çalışma alanınıza eklediğiniz cihazın üzerine tıklayarak aşağıdaki görselde bulunan arayüzlere ulaşabilirsiniz.
Basit bir ağ simülasyonu yaparak yazımızın buraya kadar olan kısmını pekiştirelim. Uygulamamızda 2 adet PC 1 adet router olsun.
- Öncelikle araç alanından 2 adet PC'yi çalışma alanına sürükleyelim.
- 1 tane router'ı sürükle bırak şeklinde çalışma alanımıza ekleyelim.
- Cihazların bağlantısını bakır çapraz kablo ile yapalım.
- İki ya da daha fazla bilgisayarı bağlamak istediğinizde ethernet iletişim standartı (FastEthernet) seçilecektir. Seçimi yapabilmek için resimde görüldüğü gibi PC-PT PC0 üzerine tıklamalısınız. Açılan pencerede FastEthernet0 'ı seçelim.
- Port seçme işlemini router'a da yapalım.
- Bu işlem diğer cihazlarada uygulanır.
- Cihazlarımızın bağlantılarına gerçekleştirdik fakat cihazların birbirleriyle haberleşmeleri için router'ımızın konfigürasyon işlemini yapmamız lazım.
Router Konfigürasyonu¶
- Router'ların tüm portları varsayılan olarak kapalıdır. Konfigürasyon işlemi ile portlarımızı açacağız. Router'a tıklayarak komut satırı alanını (CLI) açalım.
-
Yapacağımız işlemler sırasıyla ;
-
Komut satırına girdiğimizde karşılaştığımız ilk ekrandır. Burası kullanıcı modu (user mode) olup Router üzerinde ki yapılandırmaları sadece görmemize yardımcı olmaktadır. Bu modda yapacaklarımız sınırlıdır. Temel birkaç komutu kullanabiliriz. Konfigürasyon sırasında hangi modda olduğumuzu anlamak için Routerımızın isminden sonra gelen imlece bakmalıyız. “>” işaretinden user modda olduğumuzu anlamalıyız.
Router>
- Konfigürasyon yapabilmemiz için “enable” komutu ile bir üst mod olan Priviledge moda geçmemiz gereklidir. "enable" yerine " en " yazmamızda yeterli olacaktır. Bu modda görünüm " Router# " şeklindedir. Yetkilerimiz user moda göre daha geniştir.
Router>enable
- Priviledge moddan Global configure moda aşağıdaki komut aracılığıyla geçiş yapabiliriz. "configure terminal " , "config t" ve "conf t" komutlarından herhangi birini kullanarak Global config moda geçebilirsiniz. Ben "config t" komutunu kullanacağım. Enter tuşuna tıkladıktan sonra görünüm "Router(config) # " şeklinde olacaktır. Tebrikler şuan Router’ınız konfigürasyonlarını yaptığımız bölüme geldiniz. Bu modda "submod" diye adlandırdığımız alt modlar mevcuttur.
Router#config t
- İlerlediğimiz basamakları daha iyi anlayabilmek için aşağıki görseli inceleyebilirsiniz.
- Şimdi Router'ımıza bir isim verelim. Ben router'ıma "R1" adını vereceğim siz R1 yazan kısıma istediğiniz adı verebilirsiniz. Enter'a bastıktan sonraki görüşüm "R1(config)#é şeklinde olacaktır.
Router(config)#hostname R1
- Cihazın arayüz konfigürasyonunu yapabilmek için interface komutu ile ağ geçidine erişmemiz gerekir. Yazacağımız komutun genel hatları bu şekildedir. "R1(config)# interface arayüz_adı_numarası". Enter'a tıkladığımızda görünüm "R1(config_if)# şeklinde olacaktır.
R1(config)# interface fastEthernet0/0
- Ağ geçidimize bir IP adresi atayalım. Komut kalıbı "R1(config_if)#ip address ip_adresi alt_ağ_maskesi" şeklinde olacaktır.
R1(config_if)#ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
- Son olarak ağ geçidini aktifleştirmek için "no shut" veya "no shutdown" yazabilirsiniz.
R1(config_if)# no shutdown
- Bulunduğunuz moddan ya da submoddan bir üst moda geçmek için "exit" yazmalısınız.
R1(config_if)# exit
R1(config)#
- İlerlediğimiz basamakları daha iyi anlayabilmek için aşağıki görseli inceleyebilirsiniz.
- "R1(config)#" moddayken diğer bilgisayarlarınız içinde aynı adımları gerçekleştirmeniz gereklidir.
- Sıra geldi bilgisayarların konfigürasyonunu yapmaya. PC0'ın üzerine tıklıyoruz. 'Desktop' menüsünden 'IP Configuration' kısmına tıklayalım.
- Bilgisayarlarımıza IP adreslerini verdik. Alt ağ maskeleri varsayılan olarak gelecektir. Default Gateway yani ağ geçidi kısmına ise fastEthernet0/0 ve fastEthernet0/1'e atadığımız ipleri girmemiz gerekiyor.
- Ping atarak cihazların haberleşmesini kontrol edelim. PC0 cihazın 'Desktop' menüsünden 'Command Prompt' seçelim.
- PC1 cihazımıza 192.168.2.2 ip adresini vermiştik. PC0 cihazından CP1 cihazına ping atalım.
ping 192.168.2.2
- Gördüğünüz gibi iki cihazımız haberleşebiliyor. Şimdide cihazların haberleşmesini simülasyon modunda inceleyelim.
- Öncelikle 'Simulation' kısmına tıklıyoruz. Açılan pencerede 'Edit Filters' kısmına tıklayarak ICMP iletişim kuralı seçilir.
ICMP(Internet Control Message Protocol) veya Türkçe adıyla “İnternet Kontrol Mesajı Protokolü” herhangi bir port numarası kullanmaz ve ağ katmanında çalışır.ICMP kısaca trafiği denetler ve geri bildirim sağlar.
- Add Simple PDU seçeneğine seçilerek iki cihaz arasındaki paket belirlenir. Add Simple PDU seçeneğini seçtikten sonra ilk tıklanan cihaz kaynak, ikinci cihaz ise hedef olur. Paket kaynaktan hedefe doğru hareket eder.
- Başlat kısmına tıklayarak simülasyonumuzu çalıştıralım. ICMP paketimiz kaynaktan router'ımıza geldi.
- Router yönlendirme tablosunda bulunan hedef Ip adresini kontrol ederek ICMP paketini hedef cihaza yönlendirir.
- Hedef cihaz paketi teslim adıktan sonra cevap paketi gönderir. Eğer iletişim başarılı ise aşağıdaki görsel oluşur.
Router Konfigürasyonunda Kullanılan Bilgi Görüntüleme Komutları¶
- Ağ arayüzleri hakkında özet bilgileri görüntüleme:
R1#show ip interface brief
- Tüm ağ arayüzleri hakkında detaylı bilgileri görüntüleme:
R1#show ip interface
- Çalışan yapılandırma dosyasının içeriğini görüntüleme:
R1#show show running-config
- Başlangıç yapılandırma dosyasının içeriğini görüntüleme:
R1#show show startup-config
- Yönlendirme tablosunu görüntüleme:
R1#show ip router
- Bir tane arayüz hakkında ki bilgileri görüntüleme:
R1#show ip interface arayüz_adı_numarası
- Anahtarlama tablosunu görüntüleme:
R1#show mac_address_tablosu
- Flash içeriğini görüntüleme
R1#show flash
- NVRAM içeriği görüntüleme:
R1#show nvram
- IOS imajı hakkında bilgileri görüntüleme:
R1#show version
Router Konfigürasyonunda Kullanılan Kopyalama Komutları¶
- Çalışan yapılandırma dosyasını NVRAM'a kaydeder:
R#copy running-config startup-config
- Çalışan yapılandırma dosyasını bilgisayara kaydeder:
R#copy running-config tftp
- Çalışan yapılandırma dosyasını RAM'e kopyalar:
R#copy startup-config running-config
- Çalışan yapılandırma dosyasını bilgisayara yedekler:
R#copy startup-config tftp
- Bilgisayarda yedek çalışan yapılandırmayı RAM'e kopyalar:
R#copy tftp running-config
- Bilgisayarda yedek başlangıç yapılandırmayı NVRAM'e kopyalar:
R#copy tftp startup-config
- Bilgisayara işletim sisteminin yedeğini alır:
R#copy flash tftp
- İşletim sisteminin yedeğini bilgisayara geri yükler:
R#copy tftp flash